Защо са нужни векторни файлове за лазерно рязане

Може би сте проектирали няколко сладки подложки за маса във Photoshop. Или сте намерили готин дизайн онлайн, който е jpeg (растер). Бързо ще разберете, че няма начин да запишете този файл като векторен файл. Тогава може би ще попитате „какво изобщо означава вектор?“ Е, ние сме тук, за да помогнем. Не само ще обясним разликата между векторни и растерни файлове, но ще ви дадем някои идеи как да направите вашите файлове готови за лазер, когато стартирате с растерна програма.

Вектор срещу растер

Растерните изображения са направени от пиксели. Пикселът е единична точка или най-малкият единичен елемент в дисплейно устройство. Ако увеличите растерно изображение, може да започнете да виждате много малки малки квадратчета.


Векторните изображения са математически изчисления от една точка до друга, които образуват линии и форми. Ако увеличите мащаба на векторна графика, тя винаги ще изглежда по същия начин.

Има няколко начина да мислим за това. Използвали ли сте някога сателитния изглед на Google Maps? Това, което виждате, е сателитно изображение на района, който гледате. Вашите пътища и маркери се губят. Да се ​​опиташ да намериш адрес при тази гледка би било трудно. Вектор е като  карта. С различни линии, които ви водят от точка до точка. Лазерът се нуждае от такава ясна карта с линии и координати, които да следва.

вектор срещу растер

Друг проблем при проектирането в растер е, че вашето изображение не може да се мащабира. Връщайки се към увеличаването, можем да видим загубата на разделителна способност, когато гледаме растерното изображение в по-голям размер. Векторните графики не са съставени от пиксели и следователно са независими от разделителната способност. Можете да мащабирате вашето векторно изображение до наслада на сърцето си и то винаги ще изглежда чисто и отчетливо.

Как да разбера дали файлът ми е векторен?

Един от начините е да прегледате файла си и да го увеличите. Ако виждате пикселизираните ръбове, това е неговият растер. Можете да изберете изображението и видите векторните точки. Можете също така да разберете по вида на формата на вашия файл.

  • Векторни файлови формати – AI, EPS, SVG, DXF, DWG, STP
  • Невекторни файлови формати – JPG, PSD, BMP, PNG, GIF

Има ли начин да конвертирам файла си във вектор?

Можете да конвертирате вашите файлове във вектор с различни методи. Има инструменти онлайн, които ще конвертират вместо вас, но като цяло те няма да бъдат толкова точни, колкото искате, и може да доведат до твърде много векторни точки. Най-добре е да импортирате вашето изображение в програма за векторно рисуване като Illustrator, Corel или AutoCAD или Inkscape.

За щастие, тези програми имат инструменти, които ще ви помогнат да преобразувате вашето изображение. Създадохме уроци за проследяване във някой от тези програми, които можете да видите по-долу.


Ние сме тук, за да помогнем.

Не сте сигурни за вашия дизайн? Имате въпрос или искате съвет? Изпратете ни имейл на support@lasermaster.bg. Ще се свържем с вас възможно най-скоро. Колкото повече можем да ви помогнем, толкова повече ни помага да ви предоставим най-добрите и най-бързо лазерно изрязани части.

Съвети за проектиране на детайли за лазерно рязане


Започрнете своя проект днес. Конфигурирайте вашите детайли за лазерно рязане сега!

Спестете време и усилие, като получите незабавна оферта за вашите лазерно изрязани части. Сравнете цени между различни материали, дебелини и количества и улеснете екипът или клиентите си при избора на правилната опция, според конкретните изисквания.