Въведение в Inkscape за абсолютно начинаещи

Въведение в Inkscape за абсолютно начинаещи

Дайте воля на творчеството си с Inkscape, забавен, мощен, безплатен софтуер с отворен код за създаване на мащабируема векторна графика.

Inkscape е мощно настолно приложение с отворен код за създаване на двуизмерна мащабируема векторна графика. Въпреки че е предимно инструмент за илюстриране, Inkscape се използва за широк спектър от компютърни графични задачи.

Разнообразието от това, което може да се направи с Inkscape, е огромно и понякога изненадващо. Използва се за създаване на диаграми, лога, програмни маркетингови материали и уеб графики. Хората също рисуват спрайтове за игри, изработват банери, плакати и брошури. Други използват Inkscape, за да изготвят макети за уеб дизайн, детайлни оформления за печатни платки или да създават контурни файлове, които да изпращат на оборудване за лазерно рязане.

Предимства на векторната графика

Предимства на векторната графика

Родният файлов формат на Inkscape, Scalable Vector Graphics (SVG), е отворен стандарт на W3C . Векторната графика се състои от точки и линии между тях. В Inkscape те се наричат ​​възли и пътища. Повечето инструменти за векторна графика дават на потребителите възможността да създават пътища, наречени "примитиви" или форми. Формата всъщност е просто затворен път. Форми като кръгове, квадрати, триъгълници и други многоъгълници се използват широко при създаването на векторна графика. Другият основен тип компютърни изображения са растерните графики. Вместо да се съставят от пътеки, растерните графики се правят с мрежа от пиксели. Векторната графика може лесно да се конвертира в растерна графика, но е много по-трудно да се конвертира растерна графика във векторна.

Общите файлови формати за растерна графика включват JPG, PNG, BMP и TIF. Цифровите снимки обикновено се раждат като растерни изображения и е най-добре да ги редактирате в инструмент за растерна графика, като GIMP или darktable . Импортирането на растерна графика в Inkscape за използване в рамките на по-голям векторен графичен проект обаче е възможно или чрез свързване, или чрез директно вграждане във файла.

Основните предимства на използването на векторна пред растерна графика се свеждат до мащабируемостта и размера на файла, но векторният подход няма да е подходящ за всеки случай на употреба.

Форматът SVG, който Inkscape използва като свой роден файлов формат, може да бъде отворен от почти всеки друг инструмент за векторна графика и може също да се разглежда от всички съвременни уеб браузъри, което означава, че SVG се използва все повече в мрежата и в други видове дигитален дизайн. Преобразуването на SVG в DXF е много лесно. Inkscape също така позволява експортирането във векторен DXF формат.

Inkscape също така позволява експортирането във векторен DXF формат.

Инструмент за отприщване на креативността

Подобно на програмирането или писането, рисуването е умение, което позволява на хората да изразяват идеи. От груби скици до известни произведения на изкуството, рисуването може да бъде чиста проява на въображение или начин да представим реалността от нашата собствена уникална гледна точка.

Ако сте готови да използвате Inkscape, изтеглете Inkscape тук