Технически газове за лазерно рязане и техния избор

Кислород или азот? Тук ще ви обясним какво е важно при избора на техническия газ за лазерно рязане

Технически газове за лазерно рязане

Премахването на материала се извършва чрез издухване по време на лазерно рязане. Това се разбира като отстраняване на материала чрез нагряване, което в крайна сметка води до разрязване на материала по време на лазерно рязане. За да се предпази инструмента и да се избегне образуването на шупли, режещата междина се издухва успоредно с режещ газ.

Избор на правилния газ за рязане

В зависимост от метала и неговите химични свойства се избира подходящ технически газ за лазерно рязане, за да се предотврати окисляването на повърхността на рязане. Азотът обикновено е изборът за неръждаема стомана и алуминий, тъй като е много инертен и не реагира с разтопения метал. За стоманата се използва кислород, но в някои случаи се използва и азот. Налягането на газа, чистотата и количеството се проверяват по време на процеса на обработка, за да се получи оптимален резултат и чист режещ ръб.

Лазерно рязане чрез изгаряне

Лазерно рязане чрез изгаряне

При метали с високо съдържание на желязо е приложимо лазерното рязане чрез изгаряне. Кислородът се използва като технически газ за рязане, главно за обработка на въглеродна стомана. Отначало лазерният лъч прониква в метала и впоследствие го нагрява. Кислородът се вдухва в прореза под високо налягане. След това нагрятият метал реагира с кислорода, изгаря и освобождава енергия.

Лазерно рязане чрез разтапяне

Лазерно рязане чрез разтапяне

Лазерно рязане чрез разтапяне гарантира постоянно високо качество на рязане и изключителна прецизност. Азотът се използва при рязане, главно за алуминий и неръждаема стомана, но понякога и за стомана. Процесът на лазерно рязане е чрез топене и използване на лазерения лъч за стопяване на метал по контура на рязане. Получената по време на процеса стопилка се издухва от газова струя.

Търсите правилния производител?

Можете да използвате бутона за регистрация, за да се регистрирате безплатно в нашата платформа само за няколко секунди, за да получите достъп до цялата ни гама. Ако вече сте се регистрирали, трябва само да влезете, за да конфигурирате следващата си поръчка.